Jawatan Kosong Kastam

Jawatan kosong kastam boleh dikatakan jawatan kosong yang kerap kali diberi perhatian di negara kita ini. Selalu saja ada yang tertunggu-tunggu bilakah dibuka iklan jawatan kosong kastam ini. Jawatan kosong kastam dikatakan ada kelebihannya tersendiri hingga ia diminati oleh ramai pencari kerja.

Apa Kastam ini? Kastam Diraja Malaysia (KDRM) merupakan agensi kerajaan yang di kawal selia oleh Kementerian Kewangan, bertanggungjawab dalam mentadbir dasar cukai tidak langsung negara. Secara terperinci, KDRM mentadbir 7 undang-undang utama dan 39 sub undang-undang. Dalam pada itu KDRM turut melaksanakan 18 undang-undang bagi beberapa agensi kerajaan yang lain.

INFO: EXPECTATION AND CHALLENGE OF KDRM
awatan Kosong KastamThe Twentieth century has ended and with all the dawn of the Twenty-first century, Malaysia experienced announced the calendar year 2020 because the definitive year – the calendar year to declare this country had attained the status of a produced region. Verily, the Royal Malaysian Customs carries a large accountability in realising Vision 2020.

Since the major profits collector, the Customs Department not only should carry on to contribute but it also needs to improve revenue assortment yearly. They are accomplished by using a delicate balancing act so as not to jeopardise the performance from the industrial sector. The truth is, the division must ensure that while its handle within the relevant industries is minimal but effective, it is additionally there to lend a supporting hand and force and prod the industries to create and prosper. Simultaneously, preventive perform, specially in stopping the entry of unfavorable elements that could threaten the country’s safety or the ones that introduced ethical decay, has to be executed repeatedly.

As a result, the forthcoming several years promise a million and 1 event that will become a part of history. May every one of the events be of profit a method or another as we tread the path to glory

Pengambilan Jawatan Kosong Kastam

Pengambilan jawatan kosong kastam sekarang dilakukan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Kastam Diraja Malaysia (KDRM) tidak membuat pengambilan pekerja secara langsung. Mereka yang ingin memohon jawatan kosong kastam harus mengisi borang SPA yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sendiri. Pengisian borang SPA8 juga boleh dibuat tanpa perlu datang ke pejabat SPA iaitu dengan hanya mengisi borang secara online melalui laman sesawang SPA. Kaedah ini lebih mudah berbanding dengan cara manual sebelum ini. Proses pengambilan dapat dilakukan dengan lebih cepat dan berkesan melalui kecanggihan teknologi sistem yang telah dibangunkan oleh kerajaan. Ini secara tidak langsung memberi banyak peluang kepada ramai orang untuk memohon sebarang jawatan kosong kastam yang sedia ada sekarang.

Jawatan Kosong Kastam – Penguasa Kastam (Gred W41)

Terdapat banyak bidang kerja yang terdapat di dalam Kastam. Penguasa Kastam (Gred W41) merupakan salah satu jawatan kosong kastam yang minati dan selalu menjadi pilihan. Di bawah ini serba sedikit maklumat tentang jawatan ini yang boleh digunakan.

Jawatan: Penguasa Kastam (Gred W41)
Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Jabatan: Jabatan Kastam dan Eksais Di Raja Malaysia

Gred Gaji:
P1T1 RM1702.81 – P1T27 RM4688.95
P2T1 RM1798.82 – P2T27 RM4968.61
P3T1 RM1899.01 – P3T27 RM5255.39

Syarat-syarat:

- Pemohon mestilah mempunyai salah satu kelulusan berikut; Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana Muda Kepujian, Ijazah Sarjana Muda Undang-undang, Ijazah Sarjana Muda Perakaunan, Ahli Penuh Badan-badan Ikhtisas Perakaunan, Ahli Penuh Institut Akauntan Malaysia (semua kelulusan ini mesti diiktiraf oleh kerajaan)

- Calon juga wajib lulus Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) di peringkat SPM atau kelulusan setaraf yang diiktiraf oleh Kerajaan.

Tanggungjawab Jawatan Kosong Kastam ini:

- Memproses permohonan lesen gudang-gudang eksais, gudang-gudang berlesen, gudang-gudang pengilangan berlesen.

- Memproses permohonan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguat kuasaan.

- Memperjeniskan barang-barang mengikut tarif-tarif, membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan, memproses serta meluluskan permohonan pengimportan/pengeksportan barang-barang berduti tertakluk kepada larangan-larangan import/eksport di pintu-pintu masuk/keluar negara, Zon-zon Bebas Cukai dan Gudang-gudang Berlesen.

- Mengaudit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan untuk pungutan cukai jualan/perkhidmatan.

perhatian: syarat dan tanggungjawab ini hanya secara kasar, perincian lengkap di sediakan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)

Jawatan kosong kastam lain yang turut diminati tidak kita sama ada lelaki atau perempuan ialah Penolong Penguasa Kastam. Bidang kerja Penolong Penguasa Kastam tidak banyak beza dengan Penguasa Kastam, hanya sedikit beza pada tangga gaji. Jika anda juga salah seorang peminat jawatan kosong kastam jangan lepaskan peluang, buat permohonan di borang SPA8i yang telah disediakan di SPA. Di harap sedikit penerangan ringkas tentang jawatan kosong kastam ini dapat memberikan anda panduan sebelum memohon pekerjaan ini nanti.

Kata Carian Dari Pengunjung:

jawatan kosong kastam, Spa8 Jawatan Kosong Kastam, spa 8 kastam, borang spa 8 kastam, syarat kemasukan kastam lepasan spm, borang permohonan kastam, pengambilan kastam, pengambilan kastam 2015, jawatan kosong kastam 2015, permohonan kastam, permohonan kastam lepasan spm, pengambilan kastam 2014, borang jawatan kosong kastam online, jawatan kosong SAJ, spa 8 jawatan kosong kastam, jawatan kosong kastam terkini, pengambilan kastam 2016, jawatan kosong kastam 2013, isi borang kastam

Comments are closed.

Anda Mungkin Meminati Jawatan Kosong Berikut: