Jawatan Kosong Kerajaan

Jawatan Kosong Kerajaan- Hampir 300,000 Peluang Kerja Kosong Menanti.

Satu angka yang cukup besar untuk pencari kerja yang masih tercari peluang pekerjaan, ini ekoran perkembangan pesat yang dialami oleh negara kita sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut sumber dari Jabatan Tenaga Kerja, Malaysia, kebanyakan iklan jawatan kosong kerajaan ini melibatkan dua kategori iaitu pekerjaan gaji sederhana dan tinggi.

Dijangkakan lebih banyak peluang kerja kosong kerajaan dan swasta terutama di dalam sektor perkhidmatan dan pembuatan yang akan ditawarkan pada tahun ini akibat kesan daripada pelaksanaan Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang telah dilaksanakan.

Jawatan Kosong Kerajaan Lebih 3.3 Juta Menjelang 2020

Jabatan Tenaga Kerja (JTR) sendiri telah menjalinkan bekerjasama dengan beberapa koridor termasuklah kawasan Iskandar Malaysia untuk memenuhi kerja kosong kerajaan yang akan dan bakal diwujudkan sepanjang tahun 2011 dan tahun seterusnya.

Dalam pada itu Kerajaan Malaysia mensasarkan untuk mewujudkan lebih dari 3.3 juta peluang jawatan kosong kerajaan menjelang 2020 dengan 60 peratus daripadanya menawarkan pekerjaan pendapatan sederhana dan tinggi.

Peluang jawatan kosong kerajaan dan swasta yang ada sekarang banyak tertumpu kepada kawasan Pantai Barat sahaja, ia dijangka diperluaskan ke kawasan-kawasan lain ini selari dengan perkembangan ekonomi yang dijana oleh projek-projek koridor di seluruh Malaysia.

Pelaksanaan projek-projek koridor serta Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) dijangka akan mewujudkan lebih banyak lagi kerja kosong kerajaan di negeri-negeri lain di luar Pantai Barat

Jawatan Kosong Kerajaan Melalui Pelbagai Program Setempat

Sementara itu, seramai 283,455 orang pencari kerja kosong telah berjaya mendapat pekerjaan melalui pelbagai program penempatan jawatan kosong kerajaan yang telah dijalankan oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) dalam tempoh 2007 hingga 2010. Ini satu pencapaian yang boleh dibanggakan.

Jobs Malaysia atau Jobsmalaysia umpamanya telah mendapat sambutan yang sangat menggalakkan dengan mencatatkan sebanyak 1.1 juta pencari kerja kosong terkumpul setakat 31 Disember 2010. Sebagai rakyat Malaysia marilah kita sama-sama merebut peluang jawatan kosong kerajaan ini bagi meningkatkan lagi tahap pekerjaan yang ada sekarang. Dari yang belum mendapat pekerjaan ke mempunyai pekerjaan, dari yang perpendapatan rendah ke berpendapatan tinggi, agar kita semua dapat memperbaiki taraf kehidupan dengan lebih cemerlang lagi. Semoga Berjaya

Kata Carian Dari Pengunjung:

peluang pekerjaan 2012, peluang kerjaya 2012, peluang kerja 2012, kerja kosong kerani kerajaan 2012, jawatan kosong kerani bank 2012, jawatan kosong kerajaan dan swasta 2012, jawatan kosong kerani pejabat pos 2012, peluang kerja kerajaan, jawatan kosong pejabat pos 2012, jawatan kosong kerani bank, jawatan kosong kerajaan disember 2011, jawatan kosong iskandar malaysia 2012, bsn jawatan kosong kerani terkini, jawatan kosong kerani disember 2011, jawatan kosong jururawat disember 2011, jawatan kosong iskandar malaysia, jawatan kosong kerajaan 2010, jawatan kosong kerani pejabat pos, kerja kosong 2012 kerani, jawatan kosong kerajaan negeri 2012

Comments are closed.

Anda Mungkin Meminati Jawatan Kosong Berikut: