Jawatan Kosong Swasta

Anda terfikir untuk memohon jawatan kosong swasta, mungkin anda tidak sedar bahawa jawatan kosong swasta juga merupakan penyumbang utama di dalam pembangunan ekonomi negara kita dan memberikan banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia hari ini.

Terdapat banyak kelebihan untuk bekerja di sektor swasta, dan banyak juga manfaat untuk jika memilih kerja kosong kerajaan.

Sebelum anda membuat keputusan sektor mana yang ingin diceburi adalah lebih baik untuk mengkaji kebaikan dan kekurangan bekerja dalam setiap sektor.

Jawatan Kosong Swasta dan Kesannya

Sektor swasta telah lama dianggap sebagai sektor pekerjaan yang tidak menentu dan kerap memberhentikan pekerja. Dari segi sektor swasta itu sendiri, mereka boleh melepaskan apa-apa pada kedudukan tanpa sebab-sebab tertentu yang diberikan.

Terdapat beberapa kebaikan untuk bekerja dalam setiap sektor, sama ada jawatan kosong swasta atau jawatan kosong kerajaan.

Bekerja dalam sektor swasta membolehkan anda lebih banyak ruang untuk bergerak dari satu kedudukan yang lain. Walaupun di dalam setiap organisasi atau syarikat mempunyai peraturan-peraturan tertentu, mereka cenderung untuk menjadi lebih fleksibel dalam sektor ini berbanding dengan jawatan kosong kerajaan atau perkhidmatan awam. Permohonan kenaikan gaji juga lebih mudah kerana keputusan boleh dibuat terus di dalam syarikat, bukan berdasarkan kaedah-kaedah dan peraturan-peraturan pusat yang diikuti di seluruh negeri atau kerajaan secara keseluruhannya. Satu lagi kebaikan untuk bekerja di sektor swasta ialah keupayaan untuk bergerak dengan cepat dalam sesebuah organisasi. Walaupun ia tidak mustahil untuk dilakukan di dalam sektor awam, banyak perkara membuktikan yang ianya agak sukar, ini kerana terdapat sekatan/prosedur ketat yang diletakkan pada keseluruhan proses tersebut.

Terdapat kebaikan yang jelas untuk bekerja di kerja kosong kerajaan. Salah satunya adalah kestabilan pekerjaan. Walaupun kemungkinan untuk dihentikan oleh sebab-sebab tertentu mungkin ada, ia biasanya jarang berlaku untuk dipecat dari kerja kerajaan berbanding dalam sektor swasta. Ini ialah dilema biasa yang selalu dihadapi oleh pekerja swasta, risiko diberhentikan sangat besar. Walaubagaimanapun ada syarikat swasta yang menawarkan wang pampasan atau menawarkan skim pemberhentian kerja secara sukarela (VSS) kepada pekerja. Ini tidak berlaku bagi pekerja-pekerja perkhidmatan awam, mereka biasanya dapat bekerja sehingga umur pencen.

Kebaikan lain adalah pakej faedah yang ditawarkan dalam sektor awam. Ini termasuk insentif menarik dan faedah persaraan yang membuatkannya ianya sangat bernilai apabila bekerja dengan kerajaan negeri atau persekutuan, terutamanya bagi mereka yang telah berkeluarga, banyak kemudahan yang mereka dapat untuk diri dan juga keluarga. Kebaikan ketiga bekerja dengan kerajaan persekutuan adalah keupayaan untuk bergerak dari satu kedudukan persekutuan yang lain tetapi masih dapat mengekalkan faedah yang sama, percutian, dan cuti sakit seperti yang anda telah lakukan dalam pekerjaan terakhir.

Lama-kelamaan, semuanya bertambah dan memberikan pekerja peluang untuk merancang untuk bercuti, di samping membolehkan mereka berasa lebih selamat dalam dan terjamin dengan pekerjaan mereka.

Walaupun begitu, terdapat juga kekurangan untuk bekerja dalam kedua-dua sektor iaitu kerja kosong kerajaan dan swasta. Satu kekurangan bekerja di sektor swasta ialah kurang faedah. Walaupun sesetengah syarikat pastinya menawarkan insentif yang besar dan persaraan, mereka sering kali tidak setanding dengan yang ditawarkan dalam sektor awam. Terdapat dalam kes-kes tertentu, juga kurang kedudukan profesional untuk individu tanpa ijazah. Selain itu, gaji yang lebih berdaya saing, membuat ia lebih sukar bagi mereka yang mempunyai ijazah dan tidak mempunyai pengalaman untuk memohon. Ini adalah kerana mereka dianggap melebihi kelayakan oleh beberapa syarikat, dan mungkin lebih cenderung untuk mencari pekerjaan yang lebih sesuai pada masa akan datang.

Manakala kekurangan untuk bekerja di sektor awam kebanyakannya dikaitkan dengan gaji yang lebih rendah. Secara purata, gaji yang ditawarkan dalam jawatan kosong kerajaan tidak setinggi yang seperti yang ditawarkan dalam jawatan kosong swasta. Selain itu, terdapat banyak jawatan kosong peringkat sokongan, tetapi sukar untuk anda memohon peringkat yang lebih tinggi.

Ini adalah kerana kebanyakan jawatan dalam kerajaan persekutuan adalah berdasarkan ijazah tertentu atau pengalaman yang diiktiraf setaraf dengannya, biasanya tidak boleh dirundingkan. Kekurangan ketiga ialah kekurangan kenaikan gaji. Oleh kerana keputusan-keputusan ini telah dikendalikan secara menyeluruh, setiap organisasi individu tidak dibenarkan untuk membuat perubahan itu, tidak seperti di dalam sektor swasta, keputusan kenaikan gaji boleh dibuat dengan mudah.

Sebelum anda membuat keputusan sektor mana yang lebih baik untuk anda, pastikan anda mengkaji semula kebaikan dan kekurangan dan menentukan sama ada ia akan memenuhi keperluan anda. Ingat bahawa apa yang sesuai untuk orang lain belum tentu sesuai untuk anda, oleh itu fikirkanlah setiap pilihan dengan teliti. Rujuk pelbagai maklumat kerja kosong kerajaan dan swasta di laman web untuk mengetahui proses pengambilan dan peluang jawatan kosong yang sedia ada.

Rumusan:
Kerja Swasta
-jawatan kosong swasta menawarkan gaji agak lumayan, setengah syarikat swasta menawarkan gaji diantara RM3000-RM8000
-peluang untuk menimba pengalaman lebih terbuka kerana struktur organisasi yang lebih bebas dan fleksibel.
-kebanyakkan syarikat swasta tidak memberikan skim persaraan
-risiko diperhentikan kerana keadaan syarikat yang tidak stabil

Kerja Kerajaan
-kedudukan kerja kerajaan yang lebih terjamin, lebih-lebih lagi sekiranya anda sudah berkeluarga, banyak faedah yang diperolehi.
-mempunyai skim persaraan yang jelas dan terjamin.
-pengalaman agak terhad berbanding sektor swasta, ini kerana setiap pekerja diberikan senarai tugas tersendiri.
-harus mematuhi gred gaji dalam proses kenaikan gaji

Kesimpulannya setiap sektor awam atau swasta mempunyai kelebihan masing-masing, ia bergantung kepada matlamat kerjaya anda. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman kerja jangan terlalu memilih kerja pada permulaan kerjaya anda. Lakukan kerja dengan terbaik apapun sektor pekerjaan yang anda ceburi, baiki pencapaian anda dan memohon ke jawatan yang lebih baik lagi.

Kata Carian Dari Pengunjung:

mudah kerja kosong, jawatan kosong nurse, jawatan kosong nurse swasta, kerja kosong 2012 swasta, jawatan kosong kerani swasta, kerja kosong gaji lumayan

Comments are closed.

Anda Mungkin Meminati Jawatan Kosong Berikut: