JobsMalaysia

CYBERJAYA: Seramai 102,769 pencari kerja telah bekerja melalui JobsMalaysia Centre (JMC) dalam tempoh 15 bulan mulai 1 Jan tahun lepas hingga Mac 18 tahun ini,

Jumlah itu daripada 387,210 pencari kerja kosong kerajaan dan kekosongan 159,968 berdaftar dengan JobsMalaysia dalam tempoh tersebut.

The JobsMalaysia Centre (JMC)

Para pencari kerja sedang menggunakan kemudahan-kemudahan yang disediakan di JobsMalaysia Centre (JMC)

The JobsMalaysia Centre (JMC) adalah bukti jelas bahawa kerajaan memberi keutamaan kepada kepentingan dan kesejahteraan rakyat, terutamanya golongan pencari kerja kosong kerajaan, bukan sahaja di slogan atau retorik, tetapi terbukti dengan tindakan yang tulen dalam tempoh yang singkat.

beliau yakin bahawa agensi-agensi kerajaan, syarikat swasta dan rakyat sepenuhnya akan menggunakan kemudahan yang ditawarkan oleh JobsMalaysia Centre (JMC) dan portal JobsMalaysia sebagai salah satu hab utama untuk mencari guna tenaga di negara ini, khususnya pencari kerja kosong kerajaan di Malaysia ini, katanya pada majlis perasmian serentak daripada 11 JobsMalaysia Centre (JMC) seluruh negara di sini hari ini.

Kementerian Sumber Manusia menubuhkan 11 JobsMalaysia Centre (JMC) di seluruh negara iaitu di Cyberjaya, Pelabuhan Klang, Kelana Jaya, Danga Bay Johor Bahru, Segamat, Sungai Petani, Kota Baharu, Ipoh, George Town, Kuching dan Kota Kinabalu.

JobsMalaysia Centre (JMC), yang ditubuhkan dengan menggunakan peruntukan dari pakej rangsangan ekonomi, bertujuan melengkapkan portal JobsMalaysia bagi memudahkan pencari kerja yang berminat dengan kerja kosong kerajaan dan tidak ketinggalan juga kerja dalam bidang swasta.

Ia bertujuan, antara lain, untuk menyediakan talian kerja sepadan perkhidmatan, menangani proses wawancara dan mewujudkan hubungan dengan majikan bagi menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat.

Perdana Menteri berkata bagi mengurangkan kesan kelembapan ekonomi, kerajaan, melalui rangsangan pertama dan kedua pakej ekonomi, telah berjaya mengurangkan pemberhentian kepada 46,860 berbanding 200,000 seperti yang dijangka.

Kejayaan ini telah dicapai, katanya, antara lain, melalui program-program Kementerian Sumber Manusia iaitu penubuhan operasi bilik di kementerian dan 80 lagi di pejabat tenaga kerja di seluruh negara bagi memantau keadaan pekerjaan di negara ini.

Melalui program penempatan pekerjaan, sebanyak 22,443 pekerja tempatan bekerja semula dalam pelbagai sektor di seluruh negara, katanya.

“Kerajaan juga telah melaksanakan program melatih-dan-tempat untuk meningkatkan kemahiran pekerja dan pekerjaan. Sebanyak 39,035 peserta telah mendaftar untuk menjalani kursus-kursus kemahiran di 82 sektor dalam 17 industri.

“Daripada jumlah itu, sehingga hari ini (semalam), 20,610 pekerja masuk semula ke dalam pasaran kerja dan angka ini akan terus meningkat selepas tamatnya program ini,” katanya.

Selaras dengan wawasan 1Malaysia untuk meningkatkan perkhidmatan kepada rakyat, Perdana Menteri berkata, Kementerian Sumber Manusia juga telah memperkenalkan empat program tambahan.

Antara program ialah penubuhan 99 JobsMalaysia Mata di seluruh negara untuk menyediakan perkhidmatan yang sama kepada orang-orang JMCs.

Melalui program pembangunan miskin tegar, beliau berkata, kerajaan menyediakan pekerjaan kepada rakyat sebagai sebahagian daripada usaha untuk membasmi kemiskinan bandar.

Kata Carian Dari Pengunjung:

jawatan kosong sungai petani 2012, jawatan kosong di sungai petani 2012, kerja kosong di sungai petani 2012, kerja kosong di cyberjaya 2012, jawatan kosong di cyberjaya 2012, jawatan kosong cyberjaya 2012, kerja kosong sungai petani 2012, kerja kosong cyberjaya 2012, kerja kosong di sg petani 2012, jobsmalaysia, jawatan kosong lhdn cyberjaya

Comments are closed.

Anda Mungkin Meminati Jawatan Kosong Berikut: