Kerja Kosong

“Peluang ini sememangnya saya nantikan dengan harapan mendapat kerja kosong kerajaan yang sesuai dengan kelayakan dan minat saya, lagipun sudah 2 bulan saya menganggur sejak tamat pengajian,” kata pengunjung Program Penempatan Pekerjaan (3P), Nurul Syazwani, 23.Program tahunan anjuran Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Kuala Lumpur ini bermula selama 2 hari sejak kelmarin, di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kerinchi, Lembah Pantai.

Menurutnya lagi, program berkenaan wajar diadakan terutamanya lepasan universiti yang selalu mengalami kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian di Universiti. Selain mendapat penerangan lanjut daripada pihak majikan tentang sesuatu kerja kosong, peluang untuk mengetahui kekosongan jawatan juga adalah tinggi. Pelajar jurusan elektrik dan elektronik itu juga berharap melalui program ini, dia mendapat peluang pekerjaan dengan secepat yang mungkin di samping dapat mengurangkan statistik graduan menganggur yang sedia ada di Malaysia ini.

pencari kerja

Sementara itu, pelajar lepasan Sijil Sistem Komputer, Mohd Haikal, 20, berkata dia tiba seawal jam 9 pagi di tapak pameran berikutan terlalu teruja untuk mengetahui peluang pekerjaan dalam bidang pengkomputeran. “Sebelum ini, saya pernah mencari kerja kosong kerajaan melalui Internet, namun peluang tidak begitu baik apabila segelintir majikan meletakkan syarat pengalaman sebelum diambil bekerja. Berbeza pula dengan kerja kosong kerajaan yang ditawarkan di program ini apabila pemohon yang berkelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) juga mempunyai peluang,” katanya ketika ditemui.

Kerja Kosong, Sebanyak 7,315 Ditawarkan

Sementara itu, Pengarah JTK Kuala Lumpur, Khamis AR Majid mengakui menerima sambutan memberangsangkan daripada masyarakat apabila setiap kali program dianjurkan. Menurutnya, tujuan program berkenaan diadakan adalah membantu golongan berpendapatan rendah dan pencari kerja kosong mendapatkan pekerjaan lebih baik selain meningkatkan pendapatan isi rumah.

Katanya, seramai 430 pengunjung yang datang ke tapak program, kelmarin dan menjangkakan lebih ramai akan hadir sebelum ditutup berikutan sebanyak 7,315 jawatan kosong ditawarkan.

Katanya, pelbagai kerja kosong kerajaan dan swasta ditawarkan kepada pengunjung dari peringkat operator pengeluaran hingga pengurusan, malah ia terbuka kepada semua peringkat umur serta masyarakat termasuk ibu tunggal, orang kurang upaya (OKU) dan surirumah.

Pencari Kerja yang tidak berkesempatan mengunjunginya, masih berpeluang berbuat demikian apabila Program 3P dan Azam Kerja yang bakal diadakan pada masa-masa yang akan datang nanti.

  • [URGENT] Jawatan Kosong Pembantu Kiosk Makanan Bergerak
    Pembantu Kiosk Makanan Bergerak diperlukan segera, maklumat jawatan kosong adalah seperti berikut: – Boleh bekerja di kawasan Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur – Pengalaman tidak diperlukan, latihan akan diberikan – Perempuan sahaja – Fulltime/Partime
  • Jawatan Kosong BSN
    Bank Simpanan Nasional (BSN) sedang membuka kekosongan terbaru untuk jawatan kosong sebagai Eksekutif (Occupational Safety & Health). Pemohon mestilah mempunyai kelulusan dalam bidang Human Resource Management, Social Studies, Occupational Safety & Health atau bidang berkaitan dari Universit …
  • Jawatan Kosong Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)
    Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) sebuah organisasi yang ditubuhkan di bawah Akta 109 (1973). Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) dengan misi korporat untuk menjadi sebuah institusi negara yang menerajui aktiviti-aktiviti organisasi petani sebagai sebuah entiti perniagaan yang mampu sepenuhn …

Kata Carian Dari Pengunjung:

jawatan kosong lepasan spm 2012, jawatan kosong untuk lepasan spm, jawatan kosong lepasan spm, kerja kosong lepasan spm 2012, jawatan kosong kelulusan spm, kerja kosong lepasan spm, jawatan kosong untuk lepasan spm 2012, jawatan kosong spm, kerja kosong untuk lepasan spm, kerja kosong spm, jawatan kosong kerajaan untuk lepasan spm, jawatan kosong kerajaan lepasan spm, jawatan kosong spm 2012, kerja kosong lepasan spm 2011, jawatan kosong kerajaan bagi lepasan spm, jawatan kosong operator pengeluaran 2012, kerja kosong kelulusan spm, kerja kosong kerajaan lepasan spm, jawatan kosong lepasan spm 2011, pekerjaan kerajaan lepasan spm

Comments are closed.

Anda Mungkin Meminati Jawatan Kosong Berikut: